środa, 25 lutego 2015

KREM Z BROKUŁÓW




Lekka, delikatna zupa, która nie potrzebuje szczególnego polecenia. 


ZUPA KREM Z BROKUŁÓW:

  • 1 spory brokuł
  • 1 litr bulionu 
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki i po dokładnym opłukaniu wrzucamy do garnka z bulionem. Dokładamy obrany ząbek czosnku i gotujemy wszystko około 10min. Następnie miksujemy zupę blenderem. W gorącej zupie rozprowadzamy 2-3 łyżki słodkiej śmietanki i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



6 komentarzy:

  1. Jak przepięknie podana zupka, tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa to obowiązkowe danie w moim TOP 10 wśród zup! Jak ładnie udekorowałaś ;)

    OdpowiedzUsuń