środa, 18 lutego 2015

SERNIK PIĘTROWY




Delikatny, puszysty sernik z przepyszną słodką pianką. Pierwszą - cytrynową warstwę świetnie uzupełnia druga - mocno czekoladowa. Pomimo swojej delikatności sernik jest bardzo stabilny, a co za tym idzie łatwo się kroi, nie kruszy, a dodatkowo bardzo pięknie się prezentuje.

SERNIK PIĘTROWY:
blaszka 27x27cm
ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1 żółtko
  • 50g  masła
  • 1 łyżeczka śmietany
Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 min. Schłodzone ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blaszki.

masa cytrynowa / czekoladowa:
  • 1/2 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ponadto:
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
masa z białek:
  • 3 białka pozostałe z poprzednich warstw
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jajko i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy powoli łyżką ser i cały czas miksując wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i wlewamy płynne składniki, czyli olej i mleko.
Dzielimy masę na dwie części i do jednej dodajemy sok z cytryny, a do drugiej gorzkie kakao.
Na przygotowaną blaszkę z ciastem wylewamy masę cytrynową. Wyrównujemy delikatnie, a następnie wylewamy kolejne piętro - drugą połowę masy. Tym razem czekoladowej. 
Wyrównujemy bardzo delikatnie, aby masy nie zmieszały się.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 165st.C i w tak nagrzanym pieczemy sernik przez 45 min. 
5min przed końcem pieczenia ubijamy masę z białek. Ubijamy białka na sztywno, a następnie dosypujemy cukier. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie całość mieszając szpatułką.
Po 45 min wylewamy na podpieczone ciasto ubite białka i pieczemy jeszcze kolejne 15min, tym razem jednak wyłączając górną grzałkę, a pozostawiając tylko dolną. Temperatury nie zmieniamy.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku, a zimne posypujemy cukrem pudrem.




13 komentarzy:

  1. Wyższa szkoła jazdy, Twój sernik wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smaka narobilas, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny, z chęcią bym przekąsiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten sernik, pomysłowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj można najeść się już samym widokiem :) Ciekawy pomysł i na pewno warty spróbowania we własnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie się prezentuje Twój sernik! :)
    Świetny pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny serniczek, kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż za pyszności, jeszcze takiego sernika nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie serniczki, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako fanka serników częstuję się takimi dwoma kawałami Twojego oryginalnego wyrobu! ;)

    OdpowiedzUsuń