Pomimo tego, że żar się z nieba leje, mi nigdy słońca nie jest dość. Dlatego też dzisiejszego popołudnia postanowiłam sprowadzić słońce na talerz, a ściślej mówiąc maleńkie słoneczka.
Ja formowałam ciastka, a mój wierny paparazzi przygotował fotorelację
OWOCOWE SŁONECZKA:
- opakowanie ciasta francuskiego 250gr
- sezonowe owoce
- jedno białko jajka
- gruby cukier ( ja użyłam brązowego )
- płatki migdałów
Następnie każdy kwadrat nacinamy od rogów ku środkowi pozostawiając na środku nienacięte kółko, które następnie wypełniamy owocami sezonowymi.
Zwijamy co drugi róg do środka i sklejamy wszystkie cztery. Możemy też najpierw złożyć rogi do środka a następnie zrobić wgłębienie np. kieliszkiem i wypełnić je owocami.
Aby na talerzu nie było nudno możemy wykonać również słodkie poduszeczki.
Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem oraz np. płatkami migdałów.
Gotowe ciasteczka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo ciastka urosną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 225 st C i pieczemy ok. 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz