Ponieważ Wielkanoc zaczyna się powoli zbliżać, to czas na małe przymiarki cukiernicze. Obowiązkowo będzie babka i mazurek, ale mała niespodzianka też się znajdzie. W tym roku będą to kruche zajączki, które są pyszne, ale i cudownie cieszą oczy.
WIELKANOCNE CIASTKA KRÓLICZKI:
- 250g mąki pszennej
- 125g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropli esencji pomarańczowej
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 60min.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 2 - 3 mm, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pojedyncze ciasteczka , które układadamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ale śliczniutkie! moi chłopcy byliby w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuńśliczności:)
OdpowiedzUsuńojej jakie cudowne :) gdzie kupiłaś takie foremki ?
OdpowiedzUsuńDostałam je kiedyś w prezencie, ale postaram się dopytać skąd pochodzą:)
UsuńCudne te foremki.
OdpowiedzUsuńPachnie już Wielkanocą! Jakie słodkie te króliczki:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne króliczki, one już czekają żeby wskoczyć do koszyczka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ozdobne ciasteczka, fajnie by wyglądały porozkładane na wielkanocnym stole, takie rozkicane :)
OdpowiedzUsuńcudne !!!
OdpowiedzUsuńPrześliczne te króliczki!
OdpowiedzUsuń