sobota, 12 stycznia 2013

ŁOSOSIOWA PRZEKĄSKA W NALEŚNIKOWYM ZAWIJASIE



Dzisiaj małe co nieco, które zadowala zarówno podniebienie jak i cieszy oko. Małe przekąski z naleśników nadziewanych serkiem twarogowym i plasterkami łososia. Potrawa łatwa, a doskonale sprawdzająca się w czasie spotkań np. karnawałowych.


Ciasto na naleśniki
  • 1/2szkl mleka
  • 1/4 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1 szkl. mąki
Z podanych składników trzepaczką lub mikserem utrzeć gładkie ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Na rozgrzanej patelni smażymy 5 cienkich naleśników.

Nadzienie
  • 1/2 opakowania serka twarogowego typu Presydent ( o pojemności 150gr)
  • opakowanie łososia wędzonego w plastrach 150gr
  • kilka gałązek koperku
Usmażone naleśniki smarujemy dość grubo serkiem i następnie posypujemy posiekanym koperkiem.Na tak przygotowany serek plastry łososia. Delikatnie zwijamy i kroimy na około 3cm kawałki. Każdy kawałek spinamy  wykałaczką i ozdabiamy Listkiem natki pietruszki lub koperku.


2 komentarze:

  1. Wypróbowałam- podczas urodzin mojego męża zeszły jako pierwsze. Nie ma to jak zabłysnąć w oczach teściowej :D Dzięki za pomysł, na pewno nie ostatni raz potrawka zagości na moim stole :))) Anna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę :))tym bardziej, że dałaś znać, że pomysł się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń