Kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Tym razem coś, dla wielbicieli połączenia truskawek i kokosu. To ciasto można przygotować w dwóch wersjach: z ponczem na bazie alkoholu lub w drugiej wersji z ponczem na bazie syropu kokosowego. Wszystko zależy od naszych upodobań. Poncz na bazie alkoholu na pewno sprawi, że ciasto nabierze charakteru, ale oczywiście wybór pozostawiam Wam.
CIASTO MALIBU Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24 x 27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 165st.C piekarnika (funkcja góra - dół) i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę z biszkoptem, i upuszczamy ją z wysokości około 50 cm na podłogę zabezpieczoną ręcznikiem, a następnie wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Letni biszkopt delikatnie wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną i po zdjęciu papieru, pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
beza:
- 4 białka jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W misie miksera umieszczamy białka jajek i miksujemy je na sztywną pianę. Nie przestając miksować dosypujemy do piany cukier i miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy już krótko, tylko do momentu, aż składniki połączą się. Gotową bezę wylewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia ( używamy tej samej blaszki, co do pieczenia biszkoptu ). Jeśli studzicie biszkopt w blaszce, to można bezę upiec w inny sposób. Większą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rysujemy prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Na narysowany prostokąt wykładamy pianę, nie wychodząc poza krawędzie prostokątu.
Tak przygotowaną bezę, wstawiamy do nagrzanego do temp. 160st. C piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 110st. C i suszymy ją kolejne 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Zimną delikatnie wyjmujemy z blaszki i usuwamy z jej spodniej części papier, na którym była pieczona.
masa kokosowa:
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 125g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- 4 łyżki syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego )
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i po dokładnym rozpuszczeniu chłodzimy ją.
Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając do niej cukier puder i serek mascarpone. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy syrop lub likier, oraz zimną galaretkę . Dokładnie mieszamy.
poncz:
- 1/3 szkl wody
- 50 ml syropu barmańskiego kokosowego ( lub likieru kokosowego, lub wódki )
ponadto:
- 300 - 350g truskawek
składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt delikatnie wkładamy z powrotem do blaszki i za pomocą pędzelka ponczujemy go. Na tak przygotowane ciasto, układamy połówki opłukanych i odsączonych truskawek. Staramy się, aby truskawki były ułożone ciasno, jedna obok drugiej.
Warstwę truskawek przykrywamy masą kokosową , dokładnie pokrywając truskawki. Wygładzamy powierzchnię masy. Teraz delikatnie przenosimy do blaszki wystudzoną bezę, układając ją na warstwie kokosowej masy. Gotowe ciasto przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Bardzo apetycznie wygląda, aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjęcia.
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda ;)
OdpowiedzUsuńjuż się w nim zakochałam - truskawki i kokos<3
OdpowiedzUsuńThis is a very romantic cake
OdpowiedzUsuńCome to visit my blog
Boskie ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, no i składniki truskawki, beza :)) Jak znajdę dłuższą chwilę, to wypróbuję przepis :))
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, świetne połączenie truskawek z masą kokosową :).
OdpowiedzUsuńnic tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńNiebiańsko wyglada!
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo dobre i wygląda rewelacyjnie.Piekłam już kilka razy.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńFajny blog, przepisy łatwo opisane może uda mi się coś z tego zrobić
OdpowiedzUsuń