wtorek, 14 czerwca 2016

ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY




Ten chlebek to rodzaj przekąski, choć u mnie w towarzystwie dobrej oliwy, często stanowi wczesną kolację. Lekki, delikatny o cudownym ziołowym aromacie znajdzie na pewno nie jednego amatora.

ZIOŁOWY CHLEBEK ODRYWANY Z SEREM:
1 keksówka
ciasto:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki razowej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
W misce umieszczamy przesianą mąkę oraz sól i cukier. Wybijamy jajka i dodajemy je do mąki. W letnim mleku rozrabiamy drożdże, po czym wlewamy je do miski z resztą składników. Ciasto wyrabiamy około 10 minut końcówkami w kształcie haków lub ręcznie.
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podwojenia objętości.

farsz ziołowo - serowy:
  • 100g masła
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 4 łyżki posiekanego świeżego oregano ( lub 2 - 3 łyżki suszonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii ( lub 2 łyżki suszonej)
  • ewentualnie sól
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Oregano i bazylię drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli nożem na miazgę. Przeciśnięty czosnek dodajemy do przestudzonego masła i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i wałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta, który następnie kroimy nożem wzdłuż dłuższego boku na trzy - cztery pasy. Szerokość pasów powinna odpowiadać szerokości keksówki . Każdy pas ciasta smarujemy masłem z czosnkiem, a następnie posypujemy ziołami i żółtym serem, startym na drobnych oczkach tarki. Jeśli lubicie wypieki lekko słone, to pasy ciasta na końcu dodatkowo lekko oprószamy solą.
Keksówkę smarujemy cienko masłem, oprószamy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Tak przygotowaną formę stawiamy w pionie, ustawiając ją na jednym z krótszych boków.                 Każdy pas ciasta kroimy ostrym nożem na około 6 centymetrowe kawałki, które następnie układamy jeden po drugim w ustawionej w pionie keksówce. Nie należy dociskać kawałków, a jedynie układać je kolejno na sobie. Ciasta wystarczy na wypełnienie całej formy, którą po wypełnieniu ustawiamy delikatnie standardowo dnem do dołu, przykrywamy ponownie ściereczką i pozostawiamy, aby ciasto ponownie wyrosło.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy chlebek 35 minut. Chlebek najlepiej smakuje lekko ciepły podany w towarzystwie dobrej jakości oliwy, w której maczamy jego kawałki.


4 komentarze:

  1. Idealnie pasuje mi również do grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będzie mi smakował, muszę zrobić taki chlebek, może w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię odrywane pieczywo :) robię je w wersji na słodko i na słono :)

    OdpowiedzUsuń