sobota, 4 czerwca 2016

ROLADA ZE SCHABU





Schab często gości w mojej kuchni. Moim faworytem pozostaje nadal przygotowany w mleku, ale dzisiejsza rolada ustępuje mu tylko na kilka kroków.

ROLADA SCHABOWA Z MIĘSEM MIELONYM:
  • 1kg schabu bez kości
  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
Schab delikatnie rozcinamy bardzo ostrym nożem. Cięcie powinno być prowadzone naokoło na grubość około 1cm. Po cięciu powinniśmy otrzymać cienki długi płat mięsa, który lekko rozklepujemy, umieszczając go pomiędzy dwoma kawałkami foli.Rozbity płat solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie oprószamy już tylko z jednej strony mieloną słodką papryką. 
W misce umieszczamy mielone mięso oraz posiekane bardzo  drobno cebulkę i ogórka oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Opłukaną natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i razem z serem pleśniowym pokrojonym w drobną kostkę dodajemy do miski z mięsem mielonym. Całość solimy i pieprzymy do smaku , a następnie wyrabiamy, aby składniki wymieszały się.
Rozbity płat schabu układamy na desce i dokładnie pokrywamy go farszem z mięsa mielonego. Zwijamy mięso wzdłuż dłuższego boku. 
Tak przygotowaną roladę spinamy 3 - 4 szpikulcami do mięs lub, jeśli takich nie posiadamy, owijamy ciasno bawełnianą nicią i umieszczamy w podłużnej foremce, szpikulcami do dołu. Ja użyłam klasycznej keksówki. Do foremki wlewamy wodę, tak aby przykryła mięso do 1/3 wysokości i na koniec przykrywamy górę formy folią aluminiową. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200st.C i do tak nagrzanego wstawiamy formę z mięsem i pieczemy  1,50  do  2 godzin.
Tak przygotowana rolada świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe jak i wędlina.




5 komentarzy:

  1. Zawsze boję się wchodzić na twojego bloga bo wiem, że zaraz dopadnie mnie taki głód jak oglądam twoje zdjęcie!!!! Mama mia!!!! Ha ha ha, teraz jestem mądrzejsza i mam kawkę i ciastko- moja nowa broń!!! I masz - a ona z takim mięskiem wyskoczyła, a ja uwielbiam mięsko:)))))))) super przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna rolada i na kanapki i na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie zwinęłaś tę roladę, równiutko jak pod linijkę :) Muszę podsunąć mężowi ten przepis, to u nas mistrz jeśli chodzi o mięsa :))

    OdpowiedzUsuń