Otwierając lodówkę i widząc stojący tam jogurt grecki, pewnie nie pomyślelibyście o przygotowaniu sernika. A jednak. Skoro można upiec sernik bez grama sera, za to na śmietanie, która go z powodzeniem zastępuje, to dlaczego nie użyć do wypieku jogurtu? Ten pseudo sernik jest puszysty, aksamitny i bardzo delikatny. Bardzo łatwy w przygotowaniu, nie przysporzy trudności nawet początkującym.
SERNIK NA JOGURTACH GRECKICH:
blaszka 28x28cm
ciasto kruche:
- 80g mąki pszennej
- 20g ciemnego kakao
- 50g cukru pudru
- 50g masła
- 1 żółtko
Do misy malaksera lub na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao. Dodajemy cukier puder i żółtko oraz posiekane masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które owinięte folią umieszczamy w lodówce do schłodzenia na przynajmniej 30 minut.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy cieniutko masłem. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki blaszki. Ja ułatwiam sobie pracę w ten sposób, że boki blaszki wylepiam około 1/2 ciasta, natomiast dno pokrywam drugą połową, którą ścieram na dużych oczkach tarki. Tak przygotowane ciasto podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C, po czym blaszkę wyjmujemy na kratkę kuchenną na 5 - 10 minut do przestudzenia.
masa jogurtowa:
- 850g jogurtu greckiego
- 5 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
- 75g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
Jajka rozbijamy, oddzielając delikatnie żółtka od białek. W misce umieszczamy żółtka oraz cukier puder. Miksujemy powoli dodając jogurt i ekstrakt pomarańczowy. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy i chwilę jeszcze miksujemy, aż składniki połączą się.
W osobnej, wysokiej misce ubijamy białka na sztywną lśniącą pianę. którą następnie dodajemy do zmiksowanej masy jogurtowej i delikatnie ją mieszamy już tylko za pomocą rózgi lub szpatułki. Gotową masę wylewamy na podpieczone i przestudzone ciasto kruche. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy blaszkę ponownie do nagrzanego do 170st.C piekarnika na 70 - 80 minut ( funkcja góra - dół, środkowy poziom). Na dnie piekarnika dobrze, choć niekoniecznie jest umieścić naczynie z wodą, która parując zapobiegnie pękaniu sernika i nadając mu dodatkowej wilgoci.
Upieczone i ładnie zarumienione ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku, którego drzwiczki po 10 minutach od wyłączenia lekko uchylamy.
Wystudzone ciasto można polać polewą lub polukrować.
Świetnie podany :)
OdpowiedzUsuńNa to bym nie wpadła, pyszny sernik, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńjuż jakiś czas przymierzam się do takiego oszukanego sernika :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe przepis!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)) Jak jest gorąco bardzo smakują mi takie ciasta :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki! Z jogurtów jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWieki temu robiłam sernik z jogurtów greckich i wychodził zawsze przepyszny, chyba czas wrócić do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńMniam jaki fajny serniczek, oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMniam jaki fajny serniczek, oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda na taki domowy, pyszny:) ukradam kawałeczek do kawki:)
OdpowiedzUsuń