środa, 18 maja 2016

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I SEROWĄ PIANKĄ






To najlepsze rabarbarowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatne, lekko kwaskowe, a jednocześnie słodkie, za sprawą lekkiej i puszystej jak pianka masy serowej. Pięknie prezentuje się na stole i łatwo, a jednocześnie idealnie się kroi.  

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I SEROWĄ PIANKĄ:
blaszka 28x28cm
ciasto kruche:
  • 1 i 1/2szkl mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1/4szkl drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą końcówek w formie haków zarabiamy ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników w jedną, gładką masę.
Jeśli zagniatamy ciasto ręcznie, to na omączoną stolnicę wysypujemy wszystkie potrzebne składniki, wybijamy jajka i na końcu dodajemy masło. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy rękoma. Staramy się wszystko robić jak najszybciej, bo ciasto kruche nie lubi ciepła dłoni i zbyt długiego zagniatania.
Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut, do schłodzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na omączonej stolnicy, dopasowując jego rozmiar do wymiaru dna blaszki. Delikatnie przenosimy ciasto do blaszki, nakłuwamy je widelcem, aby nie powstały podczas pieczenia wybrzuszenia i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Pieczemy ciasto przez 25 - 30 minut, do momentu, aż nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i umieszczamy na kratce kuchennej do wystudzenia.

masa rabarbarowa:

  • 800 - 1000g rabarbaru
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa (rozpuszczona w 1 i 1/2szkl wody)
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
Rabarbar myjemy i kroimy na małe 1cm kawałki, które umieszczamy w rondelku razem z cukrem i otartą skórką pomarańczy. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu przez około 2-3 minuty, tylko do momentu, kiedy rabarbar zacznie się rozpadać. Nie należy jednak dopuścić do całkowitego rozgotowania. W masie powinny być wyczuwalne kawałki rabarbaru. Rondelek z tak przygotowaną masą odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy ją z rozpuszczoną w 1 i 1/2szkl wody galaretką. Masę wstawiamy do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na wystudzone ciasto i ponownie wstawiamy blaszkę do lodówki.

pianka serowa:
  • 500g mielonego twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa (rozpuszczona w 1 i 3/4szkl wody)
Twaróg umieszczamy w misie misie miksera i chwilę miksujemy z cukrem pudrem, na lekką puszystą masę. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną i mocno schłodzoną galaretkę. Miksujemy jeszcze chwilę, aż składniki połączą się. Schładzamy.
Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy ją na zastygłą masę rabarbarową i po raz kolejny chłodzimy. Ciasto powinno się chłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny, ale najlepiej przetrzymać je tam całą noc. Smaki wówczas fajnie przejdą, a kruche ciasto stanowiące spodnią część lekko zwilgotnieje od masy rabarbarowej.
Dobrze schłodzone i zastygłe ciasto wyjmujemy z blaszki i mkroimy na mniejsze porcje.



7 komentarzy: