środa, 4 maja 2016

CZEKOLADOWE CIASTO Z ORZECHAMI






Dzisiaj może niezbyt wiosenny wypiek, ale za to jak zwykle pyszny, a w dodatku imieninowy.
Przepis jest dość długi, ale wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Wszystkie czynności wynikają niejako jedna z drugiej i dlatego ciasto robi się dość płynne i szybko. Gotowe ciasto pięknie prezentuje się na stole, idealnie kroi i tak co najważniejsze świetnie smakuje.

CZEKOLADOWE CIASTO Z ORZECHAMI:
blaszka 24x27cm

ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 120g cukru
  • 90g mąki pszennej 
  • 1 łyżka gorzkiego kako
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiej czekolady startej na tarce
Do wysokiej miski wybijamy białka jajek i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubijamy z nich sztywną lśniącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera i nie przestając mieszać dodajemy cukier i po kolei żółtka. Następnie do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę, najlepiej za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy startą na grubych oczkach tarki czekoladę i ponownie lekko i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia i lekko wyrównujemy górę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy  ciasto przez 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto trzymamy w nim jeszcze około 5 minut i następnie całkowicie studzimy na kratce kuchennej. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy poziomo na pół.

ciasto orzechowe:
  • 3 jajka
  • 100g mieszanych orzechów ( użyłam włoskich i laskowych)
  • 125g cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Do wysokiej miski wybijamy białka jajek i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubijamy z nich sztywną lśniącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera i nie przestając mieszać dodajemy cukier i po kolei żółtka oraz wlewamy miód. Następnie do ubitej masy wsypujemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy masę, najlepiej za pomocą rózgi. Na końcu wsypujemy orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia i lekko wyrównujemy górę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 35 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto trzymamy w nim jeszcze około 5 minut i następnie całkowicie studzimy na kratce kuchennej. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i delikatnie przekrajamy poziomo na pół.

masa czekoladowa:
  • 200g miekkiego masła
  • 200g serka mascarpone
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
Miękkie masło miksujemy do tzw. białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i następnie łączymy z serkiem mascarpone. Miksując masło na najwyższych obrotach dodajemy powoli serek z czekoladą, dosypując cukier puder. Na końcu nie przerywając miksowania wlewamy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.

poncz:

  • 50ml wody
  • 25ml rumu lub syropu rumowego
ponadto:

  • 6 łyżek konfitury malinowej
  • cukier puder kakaowy
składanie ciasta:

Składanie ciasta rozpoczynamy od ułożenia w blaszce jednego blatu ciasta czekoladowego i naponczowania go 1/2 ponczu. Tak przygotowane ciasto smarujemy 3 łyżkami konfitury malinowej i następnie 2 łyżkami masy czekoladowej. Następnie umieszczamy na tak przygotowanym cieście, jeden blat ciasta orzechowego, który pokrywamy resztą masy czekoladowej pozostawiając na później 2 łyżki. Następną warstwę stanowi drugi blat ciasta orzechowego, które smarujemy pozostałą konfiturą i odłożonymi 2 łyżkami masy czekoladowej. 
Drugi blat ciasta poczujemy pozostałym ponczem i delikatnie przekładamy do blaszki z wcześniej ułożonym ciastem, umieszczając je naponczowaną stroną do dołu. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia i przejścia się smaków. Przed podaniem posypujemy ciasto kakaowym cukrem pudrem i kroimy na mniejsze porcje.




4 komentarze: