TARTALETKI Z RABARBAREM:
10szt
- 250g mąki pszennej
- 50g brązowego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 125g masłą
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma kawałkami foli i następnie wycinamy kółka o średnicy około 1/3 większej niż foremki na mini tarty. Delikatnie przenosimy je do wysmarowanych cienko masłem foremek. Nadmiar wystającego ciasta usuwamy dociskając ciasto do brzegu formy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie nierównemu wyrastaniu ciasta. Odstawiamy na 20min do lodówki.
nadzienie z rabarbaru:
- 3 laski rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Śmetankę mieszamy za pomocą rózgi z mąką ziemniaczaną. Rabarbar myjemy i kroimy na małe 1cm kawałki.Razem z cukrem dodajemy do śmietanki i ponownie delikatnie mieszamy, aby masa pokryła rabarbar.Przygotowane wcześniej foremki z ciastem wyciągamy z lodówki i rozkładamy na nim po porcji masy rabarbarowej. Jej ilość zależy od wielkości użytych foremek, ale masy nie powinno być więcej niż do 1/3 ich wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy tartaletki przez około 20 - 25 minut.
Ale świetne :)
OdpowiedzUsuńOstatnio znalazłam u siebie takie foremki, więc teraz nie mam wyjścia, muszę zrobić takie cudne ciastka :))
OdpowiedzUsuńsame pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :) A ten rozmiar... zachwyca :))
OdpowiedzUsuń