wtorek, 24 maja 2016

PIECZARKI FASZEROWANE





 Nareszcie zrobiło się ciepło, a nawet gorąco. Taka pogoda sprzyja temu, żeby jak najczęściej przebywać na dworze. A i w kuchni wtedy staram się nie spędzać zbyt dużo czasu. Powstają szybkie mini dania, które służą za przekąski lub lekkie kolacyjki, które odbywają się w ogrodzie. Jednym z takich dań są nadziewane pieczarki. Lekkie i niezbyt pracochłonne danie, które ma tyle rodzajów farszu, na ile pozwoli nasza wyobraźnia. U mnie dzisiaj pieczarki z serem camembert, mięsem mielonym i świeżym, pachnącym koperkiem. 

PIECZARKI FASZEROWANE SEREM CAMEMBERT , MIESEM MIELONYM I KOPERKIEM:
  • 12 dużych pieczarek
  • 100g sera camembert
  • 150g mięsa mielonego
  • 1 łyżka wody
  • 50g startego twardego żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Pieczarki obieramy ze skórki i odcinamy nóżki. Kapelusze odkładamy na bok, natomiast nóżki kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone umieszczamy w miseczce i wlewamy do niego łyżkę zimnej wody, która sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Do mięsa dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, oraz posiekany drobno koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Solimy i pieprzymy do smaku, po czym delikatnie wyrabiamy mięso. Na końcu dodajemy ser camembert, który wcześniej kroimy w około 0,5 cm kostkę. Ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Farszu nakładamy lekko z górką, a następnie posypujemy je startym żółtym serem.
Na patelni, najlepiej grillowej, umieszczamy przygotowane pieczarki, przykrywając je pokrywką. Ustawiamy patelnię na średnim palniku i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych grzybów. Podajemy na ciepło lub zimno.
Takie pieczarki z powodzeniem możemy przygotować również na grillu, wydłużając jedynie czas pieczenia.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarki w każdej postaci! Coś podobnego jadłam jak byłam młoda i siedziałam na diecie ducana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś dawno temu to było moje ulubione danie bo pieczarki lubię i to bardzo! Dawno tego nie jadłam, chyba czas na nadrobienie zaległości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie robiłam, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń