PIECZARKI FASZEROWANE SEREM CAMEMBERT , MIESEM MIELONYM I KOPERKIEM:
- 12 dużych pieczarek
- 100g sera camembert
- 150g mięsa mielonego
- 1 łyżka wody
- 50g startego twardego żółtego sera
- kilka gałązek świeżego koperku
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pieczarki obieramy ze skórki i odcinamy nóżki. Kapelusze odkładamy na bok, natomiast nóżki kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone umieszczamy w miseczce i wlewamy do niego łyżkę zimnej wody, która sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Do mięsa dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, oraz posiekany drobno koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Solimy i pieprzymy do smaku, po czym delikatnie wyrabiamy mięso. Na końcu dodajemy ser camembert, który wcześniej kroimy w około 0,5 cm kostkę. Ponownie delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Farszu nakładamy lekko z górką, a następnie posypujemy je startym żółtym serem.
Na patelni, najlepiej grillowej, umieszczamy przygotowane pieczarki, przykrywając je pokrywką. Ustawiamy patelnię na średnim palniku i pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych grzybów. Podajemy na ciepło lub zimno.
Takie pieczarki z powodzeniem możemy przygotować również na grillu, wydłużając jedynie czas pieczenia.
Uwielbiam pieczarki w każdej postaci! Coś podobnego jadłam jak byłam młoda i siedziałam na diecie ducana :)
OdpowiedzUsuńKiedyś dawno temu to było moje ulubione danie bo pieczarki lubię i to bardzo! Dawno tego nie jadłam, chyba czas na nadrobienie zaległości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam, pychota! :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuń