Co prawda najczęściej jaka w takiej postaci pojawiają się na stole w okresie wielkanocnym, ale dlaczego nie zabrać ich np. na majowy piknik? Ugotowanym jajkom nic nie powinno zaszkodzić, a i farsz pozostanie idealny, jeśli przewieziemy go np. w słoiczku. Takie jajka podane ze świeżą bagietką na pewno posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
JAJKA FASZEROWANE :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu ( ewentualnie twarogowy serek do chleba)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 niezbyt duże ogórki korniszony
- 1 łyżka startego chrzanu
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- sól, pieprz
- ewentualnie 1/3 małej papryczki chilli
Jajka gotujemy na twardo, a następnie przekrajamy je na pół i delikatnie wydrążamy żółtka. W misce umieszczamy majonez lub serek i dorzucamy do niego wydrążone żółtka oraz szczyptę mielone słodkiej papryki, która doda ładnego koloru. Ucieramy całość na gładką masę i łączymy z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Ogórki kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do przygotowanej wcześniej masy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz startym na drobnych oczkach tarki chrzanem. Chrzanu dodajemy około łyżki. Jego ilość dozujemy według własnych upodobań. Jeśli lubimy ostre dania, to masę podkręcamy bardzo drobno posiekaną papryczką chilli. Tak przygotowaną masę umieszczamy w połówkach wydrążonych jajek, lekko dociskając farsz oraz posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem.
Myślałam, że to przepis na takie jajka z patelni, a tu niespodzianka :) Bardzo fajny przepis na smaczne i efektowne danie :)
OdpowiedzUsuńJajka kocham!!! Mogę jeść w każdej postaci:))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, świetnie je podałaś :)
OdpowiedzUsuńHaha, sama parę dni temu robiłam jajka faszerowana tuńczykiem i myślałam, czy robić zdjęcia na blog czy nie :) W końcu zdjęć nie zrobiłam, a teraz żałuję :) A Twoje jajka wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne jajeczka :-)
OdpowiedzUsuńw sam raz na rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuń