Zakręcone pizza świderki na pewno pokochają dzieci, ale jestem pewna, że nie tylko.
PIZZA ŚWIDERKI:
duża blaszka świderków
- 3 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 1 szkl wody
- 1/3szkl oleju
- 1 jajko
ponadto:
- pasta pomidorowa
- suszony tymianek, oregano, bazylia
- 1 łyżka mleka
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. Następnie wybijamy jajko oraz wlewamy olej. Na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i za pomocą końcówek w kształcie haków wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przenosimy na omączoną stolnicę, przykrywamy je lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wałkujemy je na grubość około 2 - 3 mm. Następnie tniemy na pasy o szerokości około 3 cm i długości około 12 - 15cm.
Każdy pasek ciasta smarujemy pastą pomidorową i posypujemy dowolnymi ziołami. Tak przygotowane paski ciasta skręcamy spiralnie, tworząc świderki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy je mlekiem i posypujemy niewielką ilością ziół. Pozostawiamy do napuszenia, na czas nagrzewania się piekarnika.
Świderki pieczemy w temperaturze 200st.c przez 20 - 25 minut. Świderki powinny nabrać ładnego złocistego koloru.
Upieczone świderki podajemy samodzielni lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego.
Każdy pasek ciasta smarujemy pastą pomidorową i posypujemy dowolnymi ziołami. Tak przygotowane paski ciasta skręcamy spiralnie, tworząc świderki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy je mlekiem i posypujemy niewielką ilością ziół. Pozostawiamy do napuszenia, na czas nagrzewania się piekarnika.
Świderki pieczemy w temperaturze 200st.c przez 20 - 25 minut. Świderki powinny nabrać ładnego złocistego koloru.
Upieczone świderki podajemy samodzielni lub np. w towarzystwie sosu czosnkowego.
Dobra przekąska do meczu.
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, pewnie mocno wciągająca.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Bardzo ładne zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
Usuńbardzo fajny pomysł,może kiedyś sama zrobię podobne
OdpowiedzUsuńświetne paluchy :)
OdpowiedzUsuń