niedziela, 26 czerwca 2016

MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY




Truskawki nadal królują , więc dzisiaj kolejny przepis na ich wykorzystanie. Tym razem proponuję przepis na deser pełen aromatycznych truskawek, których smak wzbogaciły prażone płatki owsiane. Wszystko zamknięte w formie mrożonej babeczki.

MROŻONY DESER TRUSKAWKOWY:
6 porcji

  • 15 szt truskawek
  • 6 łaskich łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
ponadto:
  • silikonowe foremki do muffinek 
  • świeże listki mięty
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, pod koniec wsypując do nich cukier. Chwilę jeszcze podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i oblepi płatki. Zestawiamy patelnię z palnika i chwilę jeszcze mieszamy, aby płatki przestygły,ale nie zlepiły się w kulę.
Do silikonowych foremek do pieczenia muffinek, wsypujemy po łyżce uprażonych płatków, na które wykładamy po około łyżce serka homogenizowanego. Następną warstwę stanowią pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Kawałki powinny być małe i poukładane ciasno jeden koło drugiego. Na końcu przykrywamy warstwę truskawkową pozostałym serkiem. Wygładzamy wierzch, przykrywamy każdy deser kawałkiem foli i wstawiamy do zamrażarki na 2 -3 godziny, aby zamroził się.  Przed podaniem zamrożone desery delikatnie wyjmujemy z foremek i ozdabiamy listkami mięty.



5 komentarzy: