wtorek, 21 czerwca 2016

KURCZAK Z WARZYWAMI W RZYMSKIM GARNKU





Bardzo lubię dania jednogarnkowe i takie właśnie danie dzisiaj Wam proponuję. Udka kurczaka z warzywami przygotowane w garnku rzymskim są wyjątkowe. Delikatne i soczyste, przygotowane z pysznymi warzywami znajdą na pewno wielu zwolenników.

KURCZAK Z WARZYWAMI W GARNKU RZYMSKIM:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząki czosnku
  • 1 - 1,5 szkl ryżu naturalnego
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz, ostra papryka
Garnek rzymski namaczamy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Ja swój zanurzam w zlewie wypełnionym wodą, wtedy mam pewność, że cały jest namoczony i nie pęknie podczas pieczenia.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy. 
Garnek rzymski wyjmujemy w wody, wycieramy z zewnątrz, a następnie wlewamy do niego szklankę wody i 2 łyżki oliwy. Do wody wsypujemy przepłukany ryż. 
Bakłażana i cukinię myjemy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, a obraną marchew w grube plastry. Warzywa umieszczamy w misce posypujemy solą oraz suszonym oregano. Dokładamy posiekany lubczyk i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy na warstwę ryżu. Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej udka. Pomiędzy warzywa i kurczaka wtykamy gałązki rozmarynu i tymianku. Przykrywamy garnek i wstawiamy go do zimnego piekarnika.  Ustawiamy temperaturę 220 st.C i pieczemy potrawę przez 90 minut.



4 komentarze: