Bardzo lubię dania jednogarnkowe i takie właśnie danie dzisiaj Wam proponuję. Udka kurczaka z warzywami przygotowane w garnku rzymskim są wyjątkowe. Delikatne i soczyste, przygotowane z pysznymi warzywami znajdą na pewno wielu zwolenników.
KURCZAK Z WARZYWAMI W GARNKU RZYMSKIM:
- 4 udka z kurczaka
- 1 nieduży bakłażan
- 1 cukinia
- 2 duże marchewki
- 2 czerwone cebule
- 2 ząki czosnku
- 1 - 1,5 szkl ryżu naturalnego
- 1 szkl wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
- 3 gałązki tymianku
- sól, pieprz, ostra papryka
Garnek rzymski namaczamy w zimnej wodzie przez 15 - 20 minut. Ja swój zanurzam w zlewie wypełnionym wodą, wtedy mam pewność, że cały jest namoczony i nie pęknie podczas pieczenia.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy.
Garnek rzymski wyjmujemy w wody, wycieramy z zewnątrz, a następnie wlewamy do niego szklankę wody i 2 łyżki oliwy. Do wody wsypujemy przepłukany ryż.
Bakłażana i cukinię myjemy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, a obraną marchew w grube plastry. Warzywa umieszczamy w misce posypujemy solą oraz suszonym oregano. Dokładamy posiekany lubczyk i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane warzywa wykładamy na warstwę ryżu. Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej udka. Pomiędzy warzywa i kurczaka wtykamy gałązki rozmarynu i tymianku. Przykrywamy garnek i wstawiamy go do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 st.C i pieczemy potrawę przez 90 minut.
Też bardzo lubię takie dania jednogarnkowe. Wszystkie składniki smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpyszny i zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam!
OdpowiedzUsuńJutro robię
OdpowiedzUsuń