NAJŁATWIEJSZE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 24x27cm
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 11 łyżek oleju
- 500 - 600g truskawek
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz wsypujemy powoli cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy już tylko do momentu połączenia się składników. Blaszkę smarujemy cienko masłem i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Opłukane i osączone truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na wierzchu ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na jeszcze około 10 -15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy do całkowitego wystudzenia na kratkę kuchenną. Przed podaniem posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.
Bardzo łatwe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńI zawsze się udaje:)
UsuńLubię takie ciasta właśnie za ich prostotę, sama robiłam ostatnio podobne :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie proste przepisy:)
UsuńTakie ciasta często ratują sytuacje kiedy mąż ci oznajmia że mamy gości na kolacji:))))
OdpowiedzUsuńO tak:))
UsuńTakie proste ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńtakie ciacha są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń