środa, 20 lutego 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE Z RICOTTĄ





 Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Mali i duzi. Jedni zajadają się nimi obficie polewając śmietaną i posypując cukrem, a inni soląc i popijając kefirem. Każdy ma swój sposób. Najlepszy - to rzecz oczywista, ale jakież nudne byłoby gotowanie gdyby nie eksperymenty.I co zrobić, gdy w lodówce parę łyżek ricotty i śmietana zalega? Czy wyjdzie z tego pyszne danie? Jeśli by do tego dodać ziemniaki. Starte na przykład i cebulkę, to może da się jednak coś wyczarować?

Placki ziemniaczane z ricottą:
  • 5-6 startych surowych ziemniaków
  • 2-3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 50-100g włoskiego serka ricotta
  • sól,pieprz
Starte na drobnych oczkach tarki ziemniaki łączymy z bardzo drobno posiekaną cebulką, 1/2 szczypiorku (połowę zostawiamy do dekoracji) i zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy jajko i przyprawy oraz mąkę. Mieszamy i dokładamy serek. Delikatnie łączymy go z powstałą masą ziemniaczaną.
Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Podajemy wedle upodobań. U mnie jest to pierzynka z gęstej kremowej śmietany i posypka z posiekanego szczypiorku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz