środa, 30 lipca 2014

CHLEB MIESZANY





Chlebek pszenno-razowy własnej roboty? A dlaczego nie? Należy próbować, aby wybrać dla siebie to, co najbardziej nam odpowiada.

CHLEB MIESZANY:

  • 300g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 400 - 500ml wody
  • 80g ziaren słonecznika
  • 40g sezamu
  • 80g siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody. Mąkę mieszamy z solą i ziarnami, a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże oraz większość letniej wody. Całość mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta. Wodę dolewamy powoli, aby ciasto nie było zbyt luźne. 
Ciasto na chleb przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i posypujemy dowolnymi ziarnami oraz nacinamy delikatnie wzdłuż. Formę dokładnie przykrywamy folią i odstawiamy chleb do wyrośnięcia na około 1 godz. W tym czasie chleb powinien urosnąć do brzegów foremki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st.C i w tak nagrzanym pieczemy wyrośnięty chleb przez 30min. Chleb powinien być ładnie zarumieniony, a jeśli postukamy  go od spodu to powinnie wydawać głuchy odgłos.





6 komentarzy: