poniedziałek, 21 lipca 2014

WIEDEŃSKIE CIASTECZKA CZEKOLADOWE






Małe - mega kruche ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy.

WIEDEŃSKIE CIASTECZKA CZEKOLADOWE:

  • 125g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 175g mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 -5 łyżek mleka
  • 80g czekolady deserowej
  • 100g czekolady białej
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy mleko i stopione 80g czekolady. Wszystko starannie ucieramy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy niewielkie ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy wyciskaniu ciastek zachowujemy odstępy, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.190st.C i w tak nagrzanym, pieczemy ciasteczka 12-15min. Upieczone ciastka studzimy na kratce, a zupełnie zimne dekorujemy rozpuszczoną na parze białą czekoladą.




9 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie duże ciacha!:) pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciasteczka, chętnie bym je pochrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bosko! Czasami żałuje, ze moj blog nie jest o gotowaniu, bo takie ciasteczka pewnie by do niego pasowały...:) Gratuluje i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym zaobserwowała, ale niestety obwarowania komentarzy skutecznie mnie odstraszyły:(

      Usuń
  5. świetne ciacha:) i jaki mają ciekawy kształt!

    OdpowiedzUsuń