piątek, 10 października 2014

NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE - FAJITA Z MIĘSEM






Fajitas to placki na wzór naszych naleśników - usmażonych jednak z mąki kukurydzianej, z dodatkiem  pszennej. W kuchni meksykańskiej je się dużo fasoli, kukurydzy, papryczki chilli, cebuli i mięsa. Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać tylko niektóre z tych składników. Wyszło pysznie, lekko pikantnie, a jednocześnie delikatnie.

FAJITAS Z MIĘSEM:

Placki kukurydziane:
8szt

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szkl wody
Z podanych składników wyrobić rózgą gładkie ciasto, a następnie na patelni lekko posmarowanej oliwą usmażyć na złoty kolor 8 naleśników. 

Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów (o pojemności 850ml)
  • kilka czarnych oliwek 
  • sól, pieprz
  • 200g startego żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej mięso z pokrojoną w krążki, pozbawioną nasion papryczką chilli. Dodajemy pomidory, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dusić 10min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oliwki kroimy w plasterki i mieszamy z startym serem.
Do formy żaroodpornej wykładamy około 1/3 farszu mięsnego. 
Każdy naleśnik smarujemy około 2-3 łyżkami pozostałego farszu mięsnego i posypujemy serem z oliwkami. Zwijamy w rulonik i przekładamy do formy z sosem. Posypujemy pozostałym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym zapiekamy danie 15 min.



5 komentarzy:

  1. pyszny obiadek!:) moje smaki - konkretne, a zarazem aromatyczne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki lubię w każdej postaci. Takie też:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam , mniam, moje smaki, nic tylko zajadać, pyszności:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię naleśniki, w takiej wersji także bym ich sobie nie odmówiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja na inny, ostrzejszy w smaku obiad ;)

    OdpowiedzUsuń