wtorek, 7 kwietnia 2015

MUS Z SZYNKI





Zupełnie nieskomplikowany, a tak bardzo uroczo wyglądający, a jeszcze lepiej smakujący. Hit mojego tegorocznego stołu wielkanocnego - mus z szynki.

MUS Z SZYNKI:
  • 250g szynki gotowanej
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 300ml wywaru warzywnego
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1cm korzenia chrzanu lub 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
 Wywar warzywny zagotowujemy w rondelku, dodając do niego wino. Gotujemy na wolnym ogniu około 5min, aby wino wyparowało. Następnie do wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy wszystko, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
W dalszej pracy potrzebny będzie nam malakser lub blender. Do pojemnika wkładamy pokrojoną na małe kawałki szynkę. Wlewamy mieszankę bulionu, wina i żelatyny, oraz korzeń chrzanu. Na końcu dodajemy śmietankę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Foremki, których mamy zamiar użyć, delikatnie smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i wlewamy do nich masę szynkową.
Foremki wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Gotowy mus podajemy samodzielnie lub z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym.





źródło

6 komentarzy: