sobota, 23 maja 2015

CIASTO TIRAMISU





Bardzo lubimy popularny deser tiramisu, ale i bardzo lubimy ciasta. Aby zadowolić wszystkich, postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i tak powstało ciasto tiramisu. Jakie wyszło? Pyszne, pyszne i jeszcze pyszne.

CIASTO TIRAMISU:
blaszka 23x23cm
biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 130g cukru
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie nie przestając miksować dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli dosypujemy cukier. Kiedy składniki połączą się, wyłączamy mikser. Do masy jajecznej wsypujemy wymieszane obie mąki i delikatnie mieszamy masę szpatułką.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy przygotowane ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160st.C i pieczemy biszkopt przez 40min. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast biszkopt i upuszczamy go z wysokości około 60cm na podłogę, a następnie od razu wstawiamy go z powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

poncz:
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 50ml likieru kawowego
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie łączymy ją z likierem.

masa :
  • 750g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru
ponadto:
gorzkie kakao do dekoracji

Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Chwilę jeszcze miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i delikatnie pozbywamy się papieru do pieczenia, a następnie przekrajamy na trzy cienkie, lub dwa grubsze blaty.
Pamiętajcie,że od tego czy podzielimy ciasto na dwa czy też trzy blaty, zależy na ile części musimy podzielić poncz i masę serową.
Ja swój biszkopt podzieliłam na dwa blaty.
Pierwszy blat biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki, a następnie ponczujemy go za pomocą pędzelka 75ml ponczu (jeśli macie trzy blaty, to analogicznie zużywacie 50ml).
Na naponczowany pierwszy blat ciasta wykładamy około 1/4  masy serowej i mocno posypujemy gorzkim kakao przesianym przez sitko, a następnie wykładamy kolejną 1/4 masy. Wygładzamy ją i przykrywamy kolejnym blatem, który również ponczujemy i przykrywamy pozostałą 1/2 porcją masy. Całość obficie posypujemy gorzkim kakao. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2godz., a następnie kroimy na porcje.





7 komentarzy: