wtorek, 21 lipca 2015

KAPUSTA SZYBKO KWASZONA





Kapusta kwaszona często jest używana w polskiej kuchni, więc nie może zabraknąć przepisu na nią. Pomimo rad, żeby młodej nie kwasić postanowiłam spróbować. Nie dość, że użyłam młodej kapusty, to jeszcze ukisiłam ją w, jak dla mnie tempie ekspresowym. Lekko ukiszona była już po jednym dniu, a po czterech  dniach  była idealna.

KAPUSTA SZYBKO KWASZONA:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 litra przegotowanej wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3 goździki
Naczynie, w którym zamierzamy kisić kapustę najpierw myjemy dokładnie i wyparzamy wrzątkiem.
Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do niej startą na tarce obraną marchewkę.
W przegotowanej gorącej wodzie rozpuszczamy sól i cukier oraz wrzucamy goździki. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Kapustę układamy ciasno w glinianym garnku lub dużych słojach, ubijając na koniec pięścią lub np. tłuczkiem do ziemniaków. 
Tak przygotowaną kapustę zalewamy przestudzoną zalewą. Garnek nakrywamy talerzykiem i dodatkowo lnianą ściereczką i odstawiamy do kiszenia. 
Codziennie dwukrotnie zdejmujemy talerzyk i nakłuwamy kapustę trzonkiem drewnianej łyżki, aby ją odgazować, a następnie myjemy i wyparzamy talerzyk. Z powrotem przykrywamy garnek talerzykiem i ściereczką. Odstawiamy. 
Tak szybko przygotowana kapusta nosi nazwę prasowanka i podobno jest najwartościowsza.





5 komentarzy:

  1. Aż głupio pisać, ale dostałam ślinotoku jak zobaczyłam te zdjęcia.
    Sposób wart zapamiętania i zdjęcia piękne.
    Pamiętam jak kiedyś moja mama kapustę kisiła.I to trochę trwało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia :) Musi być pyszna taka domowa, kwaszona kapustka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej zważyć kapustę, bo główka główce nierówna. Na 1 kg kapusty dodajcie 2 dag (20 g) soli kamiennej niejodowanej. Najlepsza kłodawska. Cukier uważam za zbędny składnik. Lepiej dodać 2- 3 marchewki starte na grubych oczkach tarki oraz, jak kto lubi, ziarnka kminku. Niektórzy dodają cebulę pokrojoną w półkrążki lub paprykę pokrojoną w paski. Mi najbardziej smakuje sama kapusta z odrobiną marchwi. Im więcej marchwi, tym słodsza kapusta.
    Aha, przebija sie kapustę po trzech dniach, wtedy, gdy zaczyna fermentować i tworzą się gazy, które powodują, że kapusta ma gorzkawy smak.

    OdpowiedzUsuń