piątek, 21 sierpnia 2015

MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM




Bardzo lubię makowiec tradycyjny zawijany, który zawsze gości na naszym wigilijnym stole. Podałam już na niego przepis na blogu. Dzisiaj jednak proponuję alternatywę - makowiec na cieście ucieranym. Pyszny, wilgotny i umiarkowanie słodki. Można by rzec - idealny wypiek świąteczny, choć testowany w środku lata.

MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM:
blaszka 25x27cm
ciasto:
  • 250g masła
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 250g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego 
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami jajek. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do utartej wcześniej masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie już mieszamy masę szpatułką lub rózgą.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto z termoobiegiem przez 10 - 15min.

masa makowa:
  • 50g suchego maku
  • 2 jajka
  • 1/2szkl cukru
  • 1/2szkl miodu
Mak możemy przygotować w dwojaki sposób. Tradycyjnie gotując go w niewielkiej ilości mleka i następnie dwukrotnie mieląc. Ponieważ ja strasznie nie lubię mycia tych wszystkich miseczek, sitek i śrubek, znalazłam i na to sposób. 
Suchy mak mielimy w młynku do kawy. Jajka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy do nich zmielony mak i miód.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy i wylewamy nią drugą część ciasta.Wstawiamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35min. Temperatura pozostaje ta sama, a więc 180st.C.
Po upieczeniu chwilę studzimy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na kratce kuchennej.
Zupełnie zimno ciasto dekorujemy polewą czekoladową lub obficie posypujemy cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Dawno już takiego nie jadłam, pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity makowiec, super pomysł z tym ucieranym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! :)
    Bardzo pomysłowe ciasto! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo intryguje mnie te ciasto, lubię masę makową. Polewa wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń