sobota, 8 sierpnia 2015

SAŁATKA NA ZIMĘ Z OGÓRKA, CUKINII I PAPRYCZKI CHILII





Pyszne, chrupiące warzywa podkręcone ostrością papryczki chilli. Doskonały dodatek do zimowych obiadów i letnich mięs z grilla.

SAŁATKA NA ZIMĘ Z OGÓRKA CUKINII I PAPRYKI CHILLI:
  • 1kg ogórków
  • 1 kg małej cukini
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 strąki świeżej papryczki chilii
  • 4 łyżki soli
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/3 szkl octu 10%
  • 1/4 szkl oliwy
  • 5-6 dużych ząbków czosnku
Ogórki myjemy i kroimy w dość grube słupki lub grubsze plastry. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy je na plastry wzdłuż i następnie w słupki, lub po prostu w grube pół -plasterki. Pokrojone ogórki i cukinię wrzucamy do miski, wsypujemy do niej chili, sól oraz dokładamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę. W tym czasie warzywa powinny puścić sok.
W rondelku podgrzewamy ocet z oliwą i cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy sok z pod zasolonych warzyw i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Do wyparzonych słoiczków upychamy pokrojone ogórki i cukinię. Do każdego słoiczka dodajemy kilka plasterków świeżej papryczki chilli.  Tak przygotowane warzywa zalewamy gorącą zalewą. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej na noc, a następnego dnia pasteryzujmy je jeszcze przez 5 min. Przechowujemy w chłodnym miejscu.




3 komentarze:

  1. Fenomenalny przepis. Uwielbiam przetwory domowe z chili. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. chili w przetworach fajnie podkreśla smak warzyw dodając lekkiej pikanterii :)

    OdpowiedzUsuń