wtorek, 13 października 2015

PASZTET ZAPIEKANY Z ŻURAWINĄ





Dzisiaj kolejna odsłona domowego pasztetu. Na blogu jest już wersja do słoików, a tym razem proponuję Wam pasztet z dodatkiem żurawiny, zapiekany w piekarniku. Wilgotny, pięknie się krojący będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa na co dzień lub dzięki dodatkowi żurawiny ozdobą świątecznego stołu.

PASZTET ZAPIEKANY  Z ŻURAWINĄ:
1 keksówka

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g surowego boczku
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 100g kaszy manny
  • 1/2 litra wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz, majeranek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
Łopatkę i boczek pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, listka laurowego i cebuli. Ugotowane mięso wyjąć. Przyprawy i cebulę wyrzucić, a wodę uzupełnić do ilości 1/2 litra. Następnie do wody wsypać kaszę mannę i dokładnie, ale energicznie wymieszać, aby nie powstały kluski. Mięso i surową wątróbkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno rozdrobnić w malakserze. Dodać kaszę mannę i przyprawy. Wszystko razem zblendować.  Na koniec wsypać żurawinę i już tylko lekko wymieszać.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nadmiar bułki usunąć. Do tak przygotowanej formy wkładamy pasztet i zapiekamy go w nagrzanym do temperatury 200st.C piekarniku przez 40minut. Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze przez około 10  do przestudzenia i wyjmujemy go na kratkę kuchenną, aby wystygł całkowicie. Przechowujemy w lodówce.





4 komentarze: