niedziela, 15 listopada 2015

ANIELSKIE CIASTO NA BIAŁKACH





Kiedy zobaczyłam to ciasto, to od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Niestety, to kiedyś trwało bardzo długo. Aż nadszedł ten dzień, kiedy mam więcej wolnego czasu, a na dodatek zostały mi białka do wykorzystania. Bo to ciasto jest świetnym sposobem na wykorzystanie właśnie białek. 

ANIELSKIE CIASTO NA BIAŁKACH:
keksówka 31x11cm

  • 1 szklanka białek ( u mnie z 7szt jajek)
  • 3/4 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
Do miski przesiewamy całą mąkę ( również dodatkowe 2 łyżki ), dosypujemy 1/3 szklanki cukru i po wymieszaniu odstawiamy.
Do misy miksera wlewamy szklankę białek i za pomocą miksera ustawionego na średnie obroty, spieniamy je. Nie powinny być ubite, ale jedynie mocno spienione. W tym momencie dodajemy sól i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Obroty miksera ustawiamy na najwyższe i miksujemy do momentu powstania lśniącej i sztywnej piany. Powinna być na tyle ubita, aby nie wypływała z misy.Teraz ponownie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dosypując wolno cukier miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i teraz potrzebujemy już tylko szpatułki. Mąkę z cukrem, którą wcześniej przesialiśmy, dosypujemy do piany w kilku małych porcjach, za każdym razem delikatnie łącząc mąkę z pianą za pomocą szpatułki.
Formę keksową napełniamy przygotowanym ciastem i kilkakrotnie nacinamy wzdłuż i wszerz nożem.  
Formy nie smarujemy niczym, ani nie wykładamy papierem! Musi być tylko sucha, aby ciasto mogło się do niej przykleić. 
Tak przygotowaną formę z ciastem, wstawiamy do nagrzanego do 180 - 190st.C piekarnika i pieczemy je przez 45 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po upłynięciu 45 minut sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn czy nie ma na patyczku surowego ciasta i wtedy je wyjmujemy z piekarnika. Układamy je do góry dnem, pozostawiając w formie, na kratce kuchennej. Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem odsuwamy ciasto od boków formy i pukając w dno wyjmujemy je. 
Ciasto anielskie podajemy ułożone na półmisku dnem do góry, polane polewą lub obficie posypane cukrem pudrem.
Można je również delikatnie wydrążyć za pomocą noża, w dowolnym kształcie i wydrążenie napełnić  ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Taka wersja jest moją ulubioną. Dzisiaj podane z serduszkiem.









6 komentarzy:

  1. widziałam to ciasto na wielu blogach, jest urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czeka u mnie na liście, żeby zrobić :) Wspaniałe ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  3. no,no,no... wygląda obłędnie z tym sercem! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z serduszkiem prezentuje się wyjątkowo uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam sobie ten przepis bo jest to ciasto idealne żeby zrobić na kimś wrażenie !

    OdpowiedzUsuń