poniedziałek, 2 listopada 2015

CIASTO FERRERO ROCHE





Dzisiaj przepis na ciasto, które według mojej rodziny, bije wszystkie inne na głowę. Miękkie wilgotne ciasto i nie przesłodzona masa, która wprost rozpływa się w ustach. Temu ciastu nie można się oprzeć.

CIASTO FERRERO ROCHE:
blaszka 25x27cm
ciasto:

  • 8 jajek
  • 180g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao. Odstawiamy.
W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy je, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i delikatnie mieszając dodajemy po kolei żółtka oraz po łyżce mieszanki mącznej z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170st.C i w tak nagrzanym, pieczemy ciasto przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy najpierw w wyłączonym piekarniku przez około 15minut, a potem na kratce kuchennej.

masa roche:
  • 400g serka mascarpone
  • 400g nutelli
  • 1/2 szkl mielonych orzechów laskowych
  • 100g mlecznej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i nutellę i miksujemy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy orzechy oraz roztopioną czekoladę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.

masa śmietanowa:
  • 400ml śmietany kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno i nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy serek oraz cukier puder i szybko ubijamy. Nie należy zbyt długo masy miksować, aby masa nie zważyła się.

poncz do nasączenia:
  • 1/2 szkl likieru orzechowego
  • 1/2 szkl wody
polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki golden syropu - niekoniecznie
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwa blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w blaszce i za pomocą pędzelka nasączamy połową ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy połowę kremu roche schłodzonego w lodówce i całą masę śmietanową.Przykrywamy drugim blatem ciasta, które poczujemy pozostałym ponczem i wykładamy na niego drugą połowę kremu roche. Wygładzamy całość i wstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę oraz syrop, dzięki któremu  polewa będzie ładnie błyszczała. Mieszamy wszystko, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy polewa jest już wystudzona, oblewamy nią schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Po zastygnięciu polewy wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy na kawałki. 








6 komentarzy:

  1. super przepis
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawi mnie smak, bo szczerze myślałam, ze będą ciastka te.. a tutaj likier, orzeszki- no,no,no.. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym się opierać nawet nie próbowała... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite ciacho, dobre na różne okazje :)

    OdpowiedzUsuń