środa, 2 grudnia 2015

MAKOWIEC BEZ MĄKI Z JABŁKAMI





Są już na blogu przepisy na makowce, ale ponieważ świąteczny czas zbliża się nieubłaganie, to należałoby pomyśleć o jakimś nowym przepisie. I taki też Wam dzisiaj proponuję. Niebanalny, zaskakujący i powtarzalny makowiec bez mąki, ale z jabłkami, które sprawiają, że jest wilgotny, mięciutki. Pyszny.

MAKOWIEC BEZ MĄKI Z JABŁKAMI:
blaszka 23x25cm

  • 250g maku
  • 6 jajek
  • 125g masła
  • 250g cukru pudru
  • 400g jabłek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • olejek migdałowy
Mak zaparzamy niewielką ilością mleka i mielimy. Ja zawsze jednak mielę mak na sucho w młynku do kawy. Oba sposoby są dobre. Każdy może wykorzystać swój.
W miseczce umieszczamy żółtka z 6 jajek oraz miękkie masło i cukier puder. Mikserem ustawionym na wysokie obroty miksujemy, aby powstała gładka masa. Dodajemy zmielony mak oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Miksujemy jeszcze chwilę. Wyłączamy mikser i odstawiamy.
Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych ścieramy na grubych oczkach tarki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
Do miski z masą makową dodajemy starte jabłka oraz pianę z białek. Delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. 
Blaszkę smarujemy dokładnie margaryną i obsypujemy mąką. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 50 -55minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy makowiec cukrem pudrem .






10 komentarzy:

  1. idealny! :) Myślisz że mogę zastąpić cukier miodem? :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, bo konsystencja przy użyciu miodu będzie zbyt płynna.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy makowiec, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam ostatnio podobny, ale z gotową masą makową:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie się prezentuje w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda, że nie lubię makowca :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wygląda w przekroju :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaam.. pełnia smaaaku! :D sam maak <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Używając zmielony mak nie dodaję mleka i wagowo też 25 dkg zmielonego?

    OdpowiedzUsuń