sobota, 29 lipca 2017

ZAKRĘCONY DESER PORZECZKOWY







Sezon na porzeczki w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na ich wykorzystanie. Co prawda kilka przepisów na ciasta z porzeczkami już znajduje się na blogu, ale dzisiaj proponuję kolejny. Tym razem nie jest to ciasto, ale pyszny delikatny, a w dodatku zakręcony deser z porzeczkami. Na pewno spodoba się dzieciom, ale myślę, że i dorosłym przypadnie do gustu. 

ZAKRĘCONY DESER Z PORZECZKAMI:
6 sztuk 

masa serowa:

  • 150g sera twarogowego mielonego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W wysokiej misce miksujemy ser z cukrem pudrem.
Z ostudzonej galaretki odlewamy około 3/4 szkl. Pozostałą 1/4 odstawiamy na bok.
Do zmiksowanego serka wlewamy powoli 3/4 szkl rozpuszczonej i przestudzonej galaretki i jeszcze moment miksujemy, żeby masa ładnie się połączyła. Odstawiamy.

masa porzeczkowa:
  • 150g sera twarogowego mielonego
  • około 1 szkl czerwonych porzeczek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i po dokładnym rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i pozbawiamy ogonków, a następnie blendujemy je razem z cukrem pudrem na gładką masę.
W wysokiej misce umieszczamy ser i mus porzeczkowy, miksujemy chwilę, aby produkty się połączyły.
Ze szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy około 3/4 szkl, a pozostałą 1/4 szkl odstawiamy. 
Odlane 3/4 szkl galaretki wlewamy powoli do masy serowo - porzeczkowej i mieszamy jeszcze chwilę, aby powstała jednolita masa.

ponadto:
  • kilka gałązek świeżych czerwonych porzeczek
  • kilka małych bezików 
przygotowanie:
Obie masy wstawiamy na 5 minut do lodówki i w tym czasie przygotowujemy sobie pucharki.
Wyjmujemy obie masy z lodówki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego pucharka po kolei 2 łyżki masy serowej, a następnie na środek pucharka dwie łyżki masy serowo - porzeczkowej. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się obu mas. Należy jedynie pamiętać, aby kolejne porcje masy wlewać na sam środek pucharka, ponieważ rozlewając się na boki będą się  wówczas tworzyły ładne nieregularne okręgi. 
Tak przygotowane pucharki delikatnie przenosimy do lodówki i pozostawiamy w niej do momentu stężenia deseru. 
Przed podaniem przybieramy pucharki gałązkami świeżych porzeczek i mini bezami lub listkami mięty i ozdobami wykonanymi z pozostałej galaretki.

UWAGI:
  • Pozostałą z wykonania deseru galaretkę można wylać do małego naczynia o wysokości około 1cm i wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie, malutką foremką do ciastek wycinamy z niej serduszka lub inne kształty, które wykorzystujemy do dekoracji deseru.
  • Nie macie małej foremki do ciastek - widelcem ponacinajcie dokładnie zastygła galaretkę i tą "galaretkową kruszonką" udekorujcie desery.



1 komentarz: