Dzisiaj proponuję przepis na jedne z moich ulubionych ciastek. Mocno czekoladowe, a przy tym niezwykle kruche i delikatne ciasteczka, którym nie oprze się nikt. Jedyne o czym musicie pamiętać przy ich przygotowaniu, to użycie naprawdę dobrej jakości czekolady.
CZEKOLADOWE SERCA:
- 125g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 175g mąki pszennej
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 -5 łyżek mleka
- 80g czekolady gorzkiej
Czekoladę rozpuszczamy na parze lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy na chwilę. W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy je z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy mleko i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko starannie ucieramy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną wyciskamy za pomocą rękawa niewielkie ciastka, nadając im kształt serc.. Przy wyciskaniu ciastek zachowujemy dość duże odstępy, bo ciasteczka urosną znacznie podczas pieczenia.
Smakowite serducha - pochrupałabym:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka:0
OdpowiedzUsuńwspaniale wyszły Ci te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis na te ciasteczka.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealne na walentynki :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne czekoladowe ciasteczka kojarzą mi się z dzieciństwem. Doskonale pamiętam smak ciastek pieczonych przez babcię, były wyśmienite! Na pewno wypróbuję. Ja swoje inspirację czerpię z internetu, ostatnio często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zawsze znajdę tam fajny przepis na pyszny, czekoladowy deser. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń