wtorek, 13 lutego 2018

BABKA BEZGLUTENOWA







Jak upiec szybkie, pyszne i przy tym bezglutenowe ciasto?  Nic prostszego. Wystarczy dosłownie kilka składników i około 5 minut na ich połączenie. Nigdy jeszcze na blogu nie było przepisu na wypiek bezglutenowy, zatem czas wypróbować pierwszy z takich przepisów.

BABKA BEZGLUTENOWA:

  • 4 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150g oleju rzepakowego
  • ewentualnie łyżka nasion chia 
  • esencja cytrynowa
ponadto:
  • cukier puder do dekoracji
Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy masa jest już puszysta, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą i powoli wlewamy olej. Na końcu dodajemy kilka kropel esencji cytrynowej i łyżkę nasion chia, które ni są w tym przepisie składnikiem niezbędnym. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na babkę. Ja użyłam standardowej formy z kominkiem.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez około 5 -7 minut w wyłączonym piekarniku i następnie studzimy babkę na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. babka wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Super,że pomyślałaś. Wypróbuję na Święta.

    Pozdrawiam
    Eva

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby zrobić taką babkę to trzeba poświecić mnóstwo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie coś na pewno bardzo często bym jadł.Moim zdaniem nic smaczniejszego nigdy w życiu swoim nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń