Jak upiec szybkie, pyszne i przy tym bezglutenowe ciasto? Nic prostszego. Wystarczy dosłownie kilka składników i około 5 minut na ich połączenie. Nigdy jeszcze na blogu nie było przepisu na wypiek bezglutenowy, zatem czas wypróbować pierwszy z takich przepisów.
BABKA BEZGLUTENOWA:
- 4 jajka
- 200g brązowego cukru
- 200g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 150g oleju rzepakowego
- ewentualnie łyżka nasion chia
- esencja cytrynowa
ponadto:
- cukier puder do dekoracji
Do misy miksera wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy masa jest już puszysta, zmniejszamy obroty miksera, dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z sodą i powoli wlewamy olej. Na końcu dodajemy kilka kropel esencji cytrynowej i łyżkę nasion chia, które ni są w tym przepisie składnikiem niezbędnym. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na babkę. Ja użyłam standardowej formy z kominkiem.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto jeszcze przez około 5 -7 minut w wyłączonym piekarniku i następnie studzimy babkę na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbabka wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPyszności:))
OdpowiedzUsuńO! Super,że pomyślałaś. Wypróbuję na Święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Eva
Żeby zrobić taką babkę to trzeba poświecić mnóstwo czasu.
OdpowiedzUsuńTakie coś na pewno bardzo często bym jadł.Moim zdaniem nic smaczniejszego nigdy w życiu swoim nie jadłem.
OdpowiedzUsuń