sobota, 27 października 2018

LENIWE KLUSKI






Nie macie pomysłu na szybki obiad? Ja dzisiaj proponuję leniwe kluski. Pierwszym i najważniejszym atutem tego dania na pewno jest czas przygotowania, który naprawdę wynosi zaledwie kilka minut. Kluseczki są mięciutkie i delikatne, a w dodatku polane złocistą słodką bułką tartą, co ucieszy wszystkich łasuchów. 

LENIWE KLUSKI:
2 porcje

  • 250g dobrej jakości twarogu 
  • 125g mąki pszennej
  • 1 jajko
ponadto do polania:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej 
Na patelni rozpuszczamy masło i na nim rumienimy bułkę tartej. Na końcu dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. 
Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy około 1 płaskiej łyżki soli i doprowadzamy do wrzenia.
Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy. Przekładamy ciasto na bardzo cienko omączoną stolnicę i zagniatamy wszystko w jedną kulę. Dzielimy powstałe ciasto na dwie, trzy porcje, z których formujemy wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na niewielkie kluski.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, delikatnie mieszamy i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie należy przeciągać czasu gotowania, bo kluski będą się rozpadać. Wyjmujemy delikatnie łyżką  cedzakową na talerz i podajemy w towarzystwie słodkiej bułki tartej.



2 komentarze: