środa, 2 października 2013

CHLEB MLECZNY






Pyszny chleb o chrupiącej skórce. Idealny z dżemem lub twarożkiem. Chociaż mi smakuje najlepiej z samym masłem.

CHLEB MLECZNY:
  • 1 szkl zakwasu żytniego
  • 2/3 szkl mleka 
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 3 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży
Zakwas o temperaturze pokojowej mieszamy z ciepłym mlekiem.
Drożdże rozprowadzamy w letniej wodzie. Dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki mieszamy z zakwasem, solą i mieszaniną drożdżową. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając na koniec stopione masło.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu wyjmujemy na omączony blat i formujemy dwa bochenki. Odstawiamy do ponownego podwojenia objętości.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzy chlebów odrobiną słodkiej śmietanki.
Pieczemy w nagrzanym do 240st C piekarniku przez pierwsze 10min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190st C i pieczemy jeszcze 20 min.
Studzimy na kratce.


15 komentarzy:

  1. chleb wygląda pięknie, jak z najlepszej piekarni

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb wygląda pięknie, jak z najlepszej piekarni

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak chlebek, który kiedyś kupowałam w prawdziwej piekarni, coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm, piękny! nie ma to jak domowy chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, wyobrażam sobie ten piękny zapach... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny chlebuś :) pachnący i chrupiący :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, zjadłabym taki chlebek własnej roboty.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny! Muszę wreszcie zrobić zakwas i upiec taki chleb

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięciutki miąższ, chrupiąca skórka, idealny chlebek :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudownie! Jak z najlepszej piekarni sztucznie formowany, a ty przecież sama go upiekłaś :)
    Szkoda, że na zakwasie-ja robiłam zakwas, nie wyszedł totalnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi udał się zakwas za pierwszym razem. Gdybyś napisała co poszło nie tak, to może jakoś będę mogła pomóc. Najważniejsza według mnie jest temperatura. Zbyt niska sprawia, że zakwas po prostu nie rośnie.

      Usuń
  11. Piękny ci wyrósł, zjadłabym pół bochenka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. super wyrósł:) ach już czuję jego zapach:)

    OdpowiedzUsuń