wtorek, 1 października 2013

SERNIK KRAKOWSKI









Pyszny delikatny i wilgotny sernik na kruchym spodzie. Sernik krakowski to już klasyka. U mnie niestety musiałam tę klasykę zmodyfikować, usuwając z przepisu rodzynki i dodatkowo zastępując lukier cukrem pudrem, nie mniej wyszedł jak zawsze przepyszny.

SERNIK KRAKOWSKI:
forma 23x25cm
kruche ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 125g masła
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je zawinięte w lnianą ściereczkę do lodówki na około 30min do schłodzenia. Dobrze chłodzone ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części, resztą wylepiamy dno natłuszczonej formy. Po wylepieniu spodu blaszki nakłuwamy ciast gęsto widelcem. Podpiekamy spód w nagrzanym do 170 st.C piekarniku około 10min.

masa serowa
  • 1 kg mielonego trzykrotnie twaarogu
  • 8 jajek
  • 100g masła 
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat śmietankowy
  • żółtko do posmarowania pasków
  • 100g rodzynek (jeśli ma to być tradycyjny sernik, a które ja pominęłam)
Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pozostały cukier i delikatnie łączymy z masą serową.
Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, które nam pozostało po wylepieniu dna blaszki. Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 170st.C









19 komentarzy:

  1. prezentuje się pięknie i choć nie jestem fanką jadania serników Twojego bym chętnie spróbowała wygląda lekko delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem wielką fanką serników i uwielbiam krakowski (nie tylko jako rodowity krakus:))

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki elegancki! ślicznie podany, aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo elegancko podałaś :] uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mnie zastanawia, dlaczego ludzie nie lubią rodzynek w sernikach...
    Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wolę bez rodzynek ;) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały :) ja również nie przepadam za rodzynkami w sernikach :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik,sernik,sernik,każde ciasto z serem. Ślicznie się prezentuje.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik,sernik,sernik,każde ciasto z serem. Ślicznie się prezentuje.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Również fanka sernika nie jestem ale taki klasyczny czasem zjem;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham serniczki, Twój cudownie wygląda. Pozdrawiam serdecznie Gosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeden z najlepszych. Ale u mnie koniecznie z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o matulu.. ślinotok! <3
    Jakiż równy wyszedł, masa serowa nie opadła i to ciasto u góry <3!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne zdjęcia ,pięknego serniczka !

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia ,pięknego serniczka !

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam! Sernik wyszedł naprawdę idealny. Delikatny, nie opadł i to kruche ciasto, po prostu pycha! Ja akurat dodałam rodzynki, gdyż bardzo je lubię w sernikach :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cieszę się i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń