Mała przekąska, która świetnie sprawdza się podczas tzw domówek. Doskonale smakuje na zimno w towarzystwie różnych dipów, a smakiem można dowolnie sterować za pomocą przypraw i ziół.
DROBIOWE SPRĘŻYNKI:
2 porcje
- 2 filety drobiowe
- 2 łyżki oliwy
- sól
- szczypta chilli
- szczypta sproszkowanej papryki słodkiej
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonego rozmarynu
Filety z kurczaka myjemy i każdy delikatnie rozcinamy w poprzek na trzy szerokie plastry, które następnie tniemy na paski szer. około 2 -3 mm. Staramy się aby paski były jak najdłuższe.
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy paski mięsa, które powinno się marynować przynajmniej 30min. Oczywiście im dłużej tym lepiej.
Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy zamarynowane paski mięsa lekko je spiralnie obracając.
Tak przygotowane sprężynki smażymy na rozgrzanej oliwie do nabrania przez nie złotego koloru.
świetny pomysł, w sam raz dla gości na przekąskę:) mniam!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł np. na młodzieżową imprezę.
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacja, wykonanie jeszcze lepsze :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetne:) idealne na imprezę :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! I jak to cudnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna przekąska, pycha! :D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńMój syn i ja zajadamy się tymi pysznościami .Apetycznie wyglądają i smakują rewelacyjnie .Piękne fotki !
OdpowiedzUsuńO tak, wpisy na słono pożeram oczami :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, do tego domowe fryty - mniam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:) i zawsze mogą inaczej smakować dzięki przyprawom:)
OdpowiedzUsuń