niedziela, 1 grudnia 2013

DROBIOWE SPIRALKI





Mała przekąska, która świetnie sprawdza się podczas tzw domówek. Doskonale smakuje na zimno w towarzystwie różnych dipów, a smakiem można dowolnie sterować za pomocą przypraw i ziół. 

DROBIOWE SPRĘŻYNKI:
2 porcje

  • 2 filety drobiowe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • szczypta chilli
  • szczypta sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonego rozmarynu
Filety z kurczaka myjemy i każdy delikatnie rozcinamy w poprzek na trzy szerokie plastry, które następnie tniemy na paski szer. około 2 -3 mm. Staramy się aby paski były jak najdłuższe.
W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami i w tak przygotowanej marynacie zanurzamy paski mięsa, które powinno się marynować przynajmniej 30min. Oczywiście im dłużej tym lepiej.
Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy zamarynowane paski mięsa lekko je spiralnie obracając. 
Tak przygotowane sprężynki smażymy na rozgrzanej oliwie do nabrania przez nie złotego koloru.



11 komentarzy:

  1. świetny pomysł, w sam raz dla gości na przekąskę:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł np. na młodzieżową imprezę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł rewelacja, wykonanie jeszcze lepsze :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne:) idealne na imprezę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł! I jak to cudnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczna przekąska, pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój syn i ja zajadamy się tymi pysznościami .Apetycznie wyglądają i smakują rewelacyjnie .Piękne fotki !

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, wpisy na słono pożeram oczami :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł, do tego domowe fryty - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo je lubię:) i zawsze mogą inaczej smakować dzięki przyprawom:)

    OdpowiedzUsuń