piątek, 10 stycznia 2014

OMLET Z BROKUŁAMI




Za oknem szaro i na deszcz się zanosi, a ja na przekór temu zapraszam na pyszny, puszysty omlet z zielonym akcentem. Omlety są łatwe i szybkie, a ich różnorodność niezliczona. Podajemy je na słodko lub słono, jak ja właśnie dzisiaj. Można je łączyć z owocami, warzywami, wszelkiego rodzaju sosami lub bitą śmietaną. Ja dzisiaj proponuję omlet z brokułami i szczyptą chilli.

OMLET Z BROKUŁAMI:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • kawałeczek papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kilka różyczek brokuła
Różyczki brokuła lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Powinny pozostać zwarte i jędrne.Odcedzamy je i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy z mlekiem, aż się spienią i dokładnie połączą. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i na wierzchu układamy różyczki brokuła. Smażymy na małym ogniu tak długo, aż wierzch będzie ścięty. Podajemy natychmiast na ogrzanym talerzu.


8 komentarzy: