sobota, 11 października 2014

CIASTKA KORZENNE 2 - SERDUSZKA






Dzisiaj kolejny przepis na ciasteczka korzenne. Pyszne, kruche ciasteczka, których korzenny aromat napełni zapachem cały dom.Można pobawić się kształtami i formami zdobień, a jeśli wciągniemy w ich przygotowanie dzieci, świetna zabawa gwarantowana.

CIASTECZKA KORZENNE:
około 50szt
  • 2szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 170 g masła
Z podanych składników zagniatamy szybko gładkie jednolite ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30min.
Schłodzone ciasto wyjmujemy i porcjami wałkujemy na grubość 2 -3 mm, a następnie foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasteczka około 10 min. Czas pieczenia może nieco ulec zmianie, bo uzależniony jest od grubości ciastek. Kiedy ciasteczka nabiorą ładnej miodowej barwy wyjmujemy je i studzimy na kratce. Dekorujemy według uznania.






8 komentarzy:

  1. Urocze te ciasteczka, byłyby świetnym prezentem na Walentynki i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka, a te Twoje wyglądają baaardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są urocze :)
    To zdecydowanie czas na korzenne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekne, aż się uśmiechnęłam takie romantyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hah! Prawie święta już u ciebie :D
    Oj, korzenne ciacha to ja mogę zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach mikołaje królują, to pomyślałam, że może to już czas;))

      Usuń