czwartek, 16 października 2014

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ






Pyszna słodko - kwaśna sałatka do obiadu. Połączenie cukinii i papryki jak zwykle okazał się idealne. 

SAŁATKA Z CUKINII:

  • 4 kg cukinii
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli 
  • 2 łyżeczki płaskie mielonej papryki słodkiej
  • 3/4 szkl octu 10%
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy cukinię z papryką i pokrojonym w cieniutkie plasterki czosnkiem. Zasypujemy wszystko solą, mieszamy i zostawiamy na przynajmniej 5-6 godz, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia łączymy ze sobą ocet, cukier, olej oraz obie sproszkowane papryki. Wlewamy mieszankę do miski z cukinią, która przez noc powinna puścić sok. Delikatnie wszystko mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, ustawiamy w garnku z wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy 15min. 



6 komentarzy: