wtorek, 25 listopada 2014

LODY PIERNIKOWE







Za oknem zimno, mokro i wieje. W taki czas bardziej mamy ochotę na ciepłą herbatę niż na lody. No chyba że będą to kolorowe, pięknie pachnące lody piernikowe.

LODY PIERNIKOWE:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25g drożdży
  • 50g masła
Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i cukrem. Masło rozpuścić w rondelku razem z miodem. Przestudzić i rozpuścić w powstałej mieszaninie drożdże. Składniki suche połączyć z mokrymi dodając jajko. Zagnieść gładkie ciasto, które należy rozwałkować na grubość około 1,5 - 2mm. 
Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st.C i w tak nagrzanym pieczemy pierniczki 12 -15 min.
Po upieczeniu pierniki studzimy na kratce i zupełnie zimne ozdabiamy lukrem.





7 komentarzy: