piątek, 19 lutego 2016

BLINY GRYCZANE Z ŁOSOSIEM




Bliny przypominają odrobinę nasz racuchy, ale tylko odrobinę. Ja swoje dzisiejsze bliny postanowiłam wykonać z mąki gryczanej. Smak gryki nie jest dominujący, ale nadaje blinom niebanalnego smaku. Dopełnieniem jest tu wędzony łosoś z dodatkiem serka śmietankowego. 

BLINY GRYCZANE Z ŁOSOSIEM:

  • 250ml mleka
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 12g świeżych drożdży
  • 20g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
ponadto:
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g serka śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • świeży koperek
W garnuszku umieszczamy drożdże i rozpuszczamy je w niewielkiej ilości letniego mleka, dodając cukier. W osobnej misce umieszczamy obie mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, żółtko jajka ( białko ubijamy na sztywną pianę ), resztę mleka oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy  rozpuszczone drożdże. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z jajka. Jeszcze raz, tym razem delikatnie mieszając łączymy składniki.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładając łyżką porcje ciasta smażymy niewielkie okrągłe placuszki. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku.
Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na każdym placku kładziemy kleks serka i układamy na nim plasterek wędzonego łososia. Ozdabiamy gałązką koperku. 







5 komentarzy:

  1. Mmmmm;) wyglądają pysznie;) !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę pokusić się o ich zrobienie, bo dość często je widuję, a jeszcze nigdy nie robiłam!
    pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przekąska, w sam raz do podbierania w czasie kolacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, muszą być rewelacyjne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń