wtorek, 11 października 2016

SZARLOTKA SYPANA - NAJŁATWIEJSZY JABŁECZNIK




Wyobrażacie sobie ciasto, którego nie trzeba zagniatać ani miksować? Mało tego. Nie trzeba nawet dokładnie mieszać rózgą? Otóż jest to możliwe. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pyszną szarlotkę, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Tani i błyskawiczny przepis, który zjednał sobie wielu już zwolennkiów.

SZARLOTKA SYPANA:
tortownica śr. 24cm
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl kaszy manny
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g bardzo zimnego masła
  • 1 i 1/2 kg jabłek
Ponieważ masło powinno być bardzo zimne, to przygotowanie ciasta rozpoczynamy od jego przełożenia z lodówki do zamrażarki.
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. 
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy je mielonym cynamonem i lekko mieszamy. Dzielimy mieszankę suchych składników na trzy w miarę równe części, a starte jabłka na dwie części.
Przygotowujemy tortownicę, nacierając jej boki cienko masłem, a dno wykładając papierem do pieczenia.
Na dno przygotowanej tortownicy wysypujemy 1/3 mieszanki suchych składników, lekko wyrównujemy i następnie ścieramy na grubych oczkach tarki , na  nią około 50 g schłodzonego masła, używając do tego . Następnie wykładamy 1/2 porcji startych jabłek. Warstwę jabłek przysypujemy znowu 1/3 porcji suchych składników, ścieramy kolejne 50 g masą i wykładamy na nią resztę startych jabłek, które ponownie przysypujemy ostatnią porcją mieszanki suchych składników.
Pozostałe  masło ścieramy na wierzch przygotowanego ciasta. W czasie pieczenia masło roztopi się i przenikając do kolejnych warstw i łącząc je.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu powinno ono nabrać ładnego, złocistego koloru.
Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i kroimy na porcje.





8 komentarzy:

  1. Świetny przepis! A ja tak uwielbiam szarlotkę, mhmmm :)) Piękne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej szarlotki nie robiłam, bardzo kusi mnie Twój przepis i chyba w weekend go wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno jej nie robiłam. Super Ci się udała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to moje ulubione ciasto. Nigdy nie zapomnę jej smaku w schronisku na Hali Gąsienicowej, po powrocie z gór w pewien bardzo mroźny dzień. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! Świetny przepis! Chetnie wypróbuje bo wyglada bardzo kusząco i chyba nie jest bardzo trudne do wykonania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń