środa, 22 listopada 2017

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA PIECZONA W RĘKAWIE Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ








Polędwiczka wieprzowa jest bardzo wdzięcznym do przygotowania rodzajem mięsa. Delikatna i szybka w przygotowaniu doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale i jako domowa wędlina. Ja dzisiejszy kawałek polędwiczki przygotowałam w rękawie foliowym, co sprawiło, że mięso jest nie tylko delikatne ale i soczyste. Dodatek francuskiej musztardy nadaje jej wyrazistego smaku, ale jeżeli macie zamiar wykorzystać polędwiczkę jako wędlinę do zjedzenia na zimno, to proponuję zmniejszyć ilość musztardy.

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA PIECZONA W RĘKAWIE Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 - 600g 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
Polędwiczkę myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża pozbawiamy ją błon. Nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
W misce przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą oliwę, obrany i zmiażdżony czosnek, 2 łyżki musztardy oraz posiekany drobno lubczyk.
Przygotowaną wcześniej polędwiczkę nacieramy dokładnie z każdej strony marynatą, a następnie przekładamy ją do pojemnika razem z gałązką rozmarynu i tymiankiem. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Gotowe mięso wyciągamy z lodówki, przekładamy do rękawa foliowego przeznaczonego do pieczenia mięs. Dodajemy rozmaryn z marynaty, tymianek i następnie rękaw szczelnie zamykamy, po czym nakłuwamy go szpikulcem w kilku miejscach i umieszczamy w brytfance.
Tak przygotowaną polędwiczkę pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku przez 30 - 35 minut. Po upływie czasu pieczenia wyjmujemy brytfankę, rozcinamy rękaw wzdłuż, smarujemy wierzch polędwiczki pozostałymi 2 łyżkami musztardy i ponownie wstawiamy mięso do piekarnika na kolejne 7 -10 minut. W tym czasie mięso powinno się lekko przyrumienić. 
Po upieczeniu wyjmujemy mięso z rękawa, kroimy na plastry i podajemy na ciepło lub zimno.

UWAGI:
  • jeśli lubicie mięso mniej wypieczone, to pierwszy czas pieczenia należy skrócić do 20- 25 minut. 



3 komentarze: