sobota, 18 listopada 2017

WYTRAWNE CIASTKA Z PIECZARKAMI






Dzisiaj proponuję błyskawiczny przepis na przekąskę. Jej czas przygotowania znacznie skraca użycie gotowego ciasta francuskiego.Te małe wytrawne ciastka będą doskonale pasowały np. do piwa jako ciekawa przekąska , lub jako dodatek do czystego czerwonego barszczu.

WYTRAWNE CIASTKA Z PIECZARKAMI:
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 2 -3 pieczarki
Pieczarki dokładnie myjemy, w razie konieczności obieramy, pozostawiając całą pieczarkę wraz z nóżką. Następnie kroimy w średniej grubości plastry. Odkładamy.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty, niewiele większe od wielkości plastra pieczarki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i układamy na nim 1 -2 cienkie plasterki wycięte z pieczarki. Oprószamy je solą . Tak przygotowane ciastka pieczemy w rozgrzanym do temperatury 200st.C piekarniku przez 12 - 15 minut, aż nabiorą ładnego, złotego koloru.
Ciastka są doskonałą samodzielną przekąską jak i idealnym dodatkiem do zup kremów.




5 komentarzy:

  1. raz dwa i ciasteczka zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio nawet bardziej lubię takie wytrawne ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. prostota jest najważniejsza, a piękna ma w sobie moc, te wytrawne ciasteczka z ozdobną pieczarką cudnie się prezentują na zdjęciach, zapewne też tak smakują, super pomysł

    OdpowiedzUsuń