Okres Świat Bożego Narodzenia to niewątpliwie czas królowania pierników. Jeśli pierniki to oczywiście nierozłączny z nimi lukier. Kogo nie urzekły małe misternie ozdobione gwiazdki czy aniołki? Piękne, delikatne i jakby koronkowe. Żeby jednak uzyskać tak delikatne wzorki, potrzebny jest dobrej jakości lukier. I tutaj najlepszym wyborem jest lukier królewski. Prosty przepis, bo tylko dwa składniki. Biały i nie żółknący, a przy tym niepękający nawet przy dłuższym przechowywaniu pierników. Do wykonania wzorków używać możemy wykałaczki, worka cukierniczego, rożków z papieru do pieczenia lub po prostu pokrywać niewielkie pierniki warstwą lukru za pomocą pędzelka i ozdabiać kolorowymi posypkami. Lukier królewski jest też doskonałą bazą do kolorowych lukrów, które uzyskamy dodając do nich barwniki spożywcze lub np. sok z buraka czy ze szpinaku.
LUKIER KRÓLEWSKI:
- 1 białko jajka
- 1 szkl cukru pudru
Białko jajka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem za pomocą miksera, aby powstała bardzo gęsta , pozbawiona wszelkich grudek masa. Jeśli wykorzystujemy białko z bardzo dużego jajka to należy zwiększyć ilość cukru pudru. Analogicznie postępujemy w przypadku kolorowego lukru. Każda bowiem kropla barwnika rozrzedza nam lukier, co należy uzupełnić cukrem.
Kiedy lukier jest idealny? Kiedy nabierzemy jego niewielką ilość na wykałaczkę i po przeniesieniu go na pierniczek wzór nie rozlewa się.
Po wykonaniu zdobień pozostawiamy pierniczki do całkowitego zastygnięcia lukru i dopiero wówczas umieszczamy je w puszkach.
Przepiękne pierniczki!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałych, pełnych miłości i radości Świąt!!!
Ślicznie ozdobione pierniczki :)
OdpowiedzUsuńRobiłem te pierniki dzieciom na ferie i są świetne! Daję trochę więcej cukru pudru :-)
OdpowiedzUsuńJa na tym blogu spędzę dużo czasu. Ten blog jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńNa ten blog pewnie wchodzi dużo osób. Bardzo się opłaca.
OdpowiedzUsuń