Nie wyobrażam sobie filiżanki kawy czy herbaty bez choćby jednego małego ciasteczka. Z tego też powodu foremek u mnie bez liku. Najbardziej lubię kruche ciastka o niebanalnych kształtach. Dzisiaj proponuję czterolistne koniczynki na szczęście:)
KRUCHE CIASTECZKA - KONICZYNKI:
- 250g mąki pszennej
- 175 g masła
- 100g brązowego cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- kilka kropel esencji migdałowej
Schłodzone ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 3 - 4mm. Foremką wykrawamy pojedyncze ciasteczka, które delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C z funkcją grzania góra - dół.
Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami pieczemy je przez 15 min pierwszą porcję i przez około 12 min każda kolejną. Kiedy ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy ciastka na kratce kuchennej.
Jakież one są śliczne :D
OdpowiedzUsuńcudne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe:))
OdpowiedzUsuńjakie milutkie :)
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń