Dzisiaj kolejne danie z cyklu warzywa ukochane.
Faszerowana cukinia:
- 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 5-6 pieczarek
- 1/3 pora
- po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- sól, pieprz
- czosnek, ulubione zioła
Cukinię myjemy i po przekrojeniu na pół wydrążamy środek, który drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z resztą warzyw. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, którym następnie napełniamy nasze wydrążone cukinie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku przez 30 - 35min.
Tak przygotowane cukinie możemy podawać posypane i zapieczone z żółtym serem, mozzarellą lub sosem czosnkowym. Ja wybrałam opcję z przełamaniem smaku duszonymi na maśle krewetkami.
Ja taka głodna , a to tak pieknie wyglada..
OdpowiedzUsuń